• 3 intrebari despre aparatele dentare fixe (cu brackets) si aparatele dentare mobile

  September 11, 2015 | News | RaDentCenter

 • aparat-dentar-trasparent.jpgAparatele dentare fixe (cu brackets) sau mobile
  sunt recomandate de catre medicii dentisti ortodonti pentru indreptarea dintilor pacientilor copii sau adulti si tratarea anomaliilor dento-maxilare. Pe langa obtinerea unui zambet frumos, tratamentul ortodontic rezolva situatii de malocluzie (inchiderea incorecta a gurii) si malpozitie a dintilor (aliniere incorecta a dintilor, inghesuiri dentare).

  Daca nu sunt tratate, pozitiile incorecte ale dintilor  pot duce la aparitia cariilor dentare, afectiuni gingivale, dureri de cap, precum si dificultati de masticatie. Prin indreptarea dintilor, aparatele dentare ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, a gingiilor si corectarea articulatiei maxilarului.

  1.Este prea tarziu sa port aparat dentar?

  Aparatele dentare nu sunt doar pentru copii. Aparatele dentare pentru adulti sunt acum un lucru obisnuit pentru corectarea unor situatii de aliniere incorecta a dintilor, imbunatatire de estetica dentara si zambet frumos pentru pacientii adulti.

  Candidatii la tratamentul ortodontic pot avea aproape orice varsta. Un moment ideal pentru plasarea aparatelor dentare este intre 8 si 14 de ani. Aceasta deoarece in acest interval de timp procesul de crestere se desfasoara intr-un mod rapid si dintii sunt mai accesibili pentru indreptare.

  Retineti ca, de cele mai multe ori, pentru un copil este o provocare sa inteleaga beneficiile si sa accepte de buna voie sa poarte un aparat dentar. Din acest motiv, recomandam parintilor sa discute despre acest aspect cu copiii lor chiar inainte de vizita la medicul ortodont. Cu siguranta ca vom explica, la randul nostru, despre necesitatea si avantajele aparatelor dentare, insa, dupa cum stiti deja, sprijinul si suportul parintilor se traduce intr-un aport suplimentar de incredere pentru cei mici.

  2.Cum aflu daca am nevoie de aparat dentar?

  Pentru a practica ortodontia, e nevoie ca medicul dentist de stomatologie generala sa beneficieze de o formare suplimentara. Un medic ortodont este specializat in diagnosticarea, prevenirea si tratamentul tulburarilor dentare si faciale. Specialitatea de ortodontie si ortopedie dento-faciala are un program de 3 ani, in plus fata de cei 6 ani parcursi in timpul Facultatii de Medicina Dentara.

  Dna dr. Adina Catinean, in prezent administrator al centrului Stomatologic RaDent Center Bistrita,  este medic dentist, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolvent Facultatea de Medicina Dentara in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca (UMF Cluj Medicina Dentara).

   3.Cat costa un aparat dentar ortodontic?

  Indiferent de varsta dvs., purtarea unui aparat dentar pentru indreptarea danturii poate fi recomandata de catre medicul dentist doar in urma unei consultatii stomatologice de specialitate.

  Medicul dentist ortodont recomanda aparate dentare fixe (cu brackets) sau mobile, dupa caz, doar in urma unei examinari si a unui plan de tratament ortodontic (analiza model de studiu si interpretare radiografii dentare). Pretul unui aparat dentar porneste de la 700 lei pentru aparatele dentare mobile si de la 2000 lei/ arcada pentru un aparatele dentare fixe (cu brackets).

  Centrul stomatologic RaDent Center Bistrita va intampina cu servicii complete de stomatologie si radiologie dentara pentru intreaga familie, tratamente dentare rapide, la un raport bun calitate-pret, medici dentist profesionisti, cu experienta, empatici si prietenosi, aparatura medicala performanta.