• Chirurgie orala, extractii dentare

 • Chirurgie Orala. Extractii Dinti. Extractii Masele de Minte.

  Extractia dentara este cea mai frecventa procedura de chirurgie orala, in mod ideal fiind efectuata de catre un medic stomatolog chirurg specialist. Extractia dentara este necesara atunci cand un dinte este profund afectat de carii sau un dinte bolnav nu mai poate fi salvat prin tratamente stomatologice. De obicei, pacientilor le este frica de extractiile dentare, insa acestea se realizeaza intotdeauna sub efectul anesteziei (locala, generala sau sedare constienta).

  Un medic dentist bun insa va incerca intotdeauna variante alternative pentru a evita extractia dentara, uneori insa aceasta procedura este inevitabila. Dintele extras poate fi inlocuit dupa o anumita perioada de vindecare de un implant dentar sau o lucrare protetica (punte dentara).

  In cadrul clinicii dentare RaDent Center Bistrita, medicii specialisti in stomatologie chirurgicala au multi ani de experienta, folosesc metode moderne de extractie dentara si operatia de indepartare a dintelui bolnav se desfasoara rapid, eficient si fara durere, cu un minim de stres pentru pacienti.

 • Extractii Masele de Minte

  Extractia maselelor de minte (molarii de minte) este o procedura comuna de chirurgie orala. Pacientii se prezinta la cabinetul stomatologic atunci cand exista durere dentara sau disconfort la masticatie, dintii fiind prea inghesuiti din cauza eruptiei molarilor de minte. Tot din cauza inflamatiei maselei de minte sau a infectiei molarului de minte, este posibil ca pacientii sa aiba ca simptome dureri de cap, migrene, dureri de urechi.

 • Procedura Extractii Dentare

  Extractiile dentare pot fi realizate fie de medicul dentist, fie de catre medicul chirurg dento-alveolar, fie de chirurgul maxilo-facial (acesta din urma avand o pregatire mult mai solida, in special in cazul aparitiei unor complicatii). Atunci cand afectiunile parodontale au determinat imbolnavirea severa a dintelui, dintele este mobil si slabit din structura sa de sustinere, iar dentistul il poate extrage cu ajutorul unui cleste dentar, fara a realiza o interventie chirurgicala efectiva. Atunci cand procedura este complicata si riscanta este necesar ca un chirurg maxilo-facial sau un medic specializat in chirurgia orala sa realizeze extractia dentara. 

  Inainte de extractie, medicul dentist va analiza antecendentele medicale ale pacientului (interventii chirurgicale, reactii alergice, tratamente medicamentoase trecute sau in curs), istoricul dentar al pacientului si va efectua o radiografie dentara. La radiografie, doctorul va observa lungimea, forma si pozitia dintelui la nivelul osului maxilar. Pe baza acestor informatii, medicul va estima gradul de dificultate al procedurii si poate decide daca interventia este de competenta unui specialist in chirurgia orala.

  Indiferent ca este vorba despre o simpla extractie dentara sau de o interventie chirurgicala dentara efectuata la nivelul cavitatii bucale, medicii nostri specialisti va asteapta in cadrul clinicii stomatologice RaDent Center Bistrita, intr-un mediu placut, cu aparatura de ultima generatie si profesionisti de inalta clasa.

 • Alte Interventii Chirurgicale Dentare

  Ingrijirea, mentinerea si redarea sanatatii danturii si a cavitatii bucale este obiectivul nostru principal. Rezultatul tratamentelor dentare dorim sa se traduca intr-un zambet frumos si sanatos pentru pacientii nostri.

  Alaturi de extractia dentara, alte tehnici de chirurgie orala sunt: procedura de sinus lift, aditie osoasa maxilar, rezectiile apicale, regularizarile crestelor alveolare, gingivectomiile, gingivoalveoloplastiile.

  Procedura de sinus lift este o interventie chirurgicala necesara uneori pentru a se putea integra corect implantul dentar. In unele cazuri, atunci cand pozitia si marimea sinusurilor maxilare fac imposibila procedura de inserare a implanturilor dentare in maxilar, in zona maselelor, este necesara realizarea operatiei de sinus lift. Interventia chirurgicala presupune ridicarea membranei sinusului prin aditie de os alveolar pentru a obtine in zona arcadei superioare o masa osoasa cu profunzimea si latimea necesare sau spatiul osos necesar pentru inserarea implantului dentar. Aditia de os alveolar (pentru maxilar) permite sustinerea implantul dentar. 

  Odata dintii extrasi, osul alveolar in care au fost implantati se resoarbe printr-un proces normal fiziologic, ceea ce poate cauza micsorarea cantitatii osose disponibile pentru inserarea implantului dentar. O alta cauza a resorbtiei osului alveolar sau a pierderii osoase pot fi bolile gingivale. Atunci cand ne confruntam cu situatia existentei unei cantitati insuficiente de os pentru adaugarea unui implant dentar, interventia de sinus lift este necesara. 

  Procedura de rezectie de radacina dentara (rezectie apicala) este o procedura care consta din inlaturarea varfului radacinii dentare (apexului) si a tesutului osos infectat din jurul dintelui. 

  Rezectia de radacina dentara se aplica in urmatoarele cazuri:

  1. Situatii anatomice care nu permit curatarea si obturarea corecta a canalului. In cazul problemelor anatomice care pot face imposibil un tratament corect endodontic sunt cuprinse: calcificari de-a lungul canalului, radacina curbata, canale inguste. Cand aceste probleme anatomice nu permit tratamentul corect, solutia optima este inlaturarea portiunii de radacina si sigilarea.
  2. Situatii ale restaurarii protetice a dintilor implicati. Dintii reconstruiti cu proteza care prezinta infectii pot fi o problema in cazul unui nou tratament endodontic. Accesul la canalul radicular poate compromite rezistenta coroanei proteza. De asemenea, anumiti dinti sunt reconstruiti prin dispozitive metalice coronare, a caror inlaturare din canal poate determina fractura dintelui. In acest caz, singura solutie conservatoare este rezectia apexului cu tesut infectat si sigilarea radacinii.
  3. Fracturi orizontale ale radacinii cu necroza apicala. Uneori, dupa o fractura traumatica radiculara, se recomanda rezectia chirurgicala dupa tratamentul endodontic.
  4. Obstacole ale lungimii canalului radicular care nu pot fi eliminate prin tratament endodontic. Uneori, canalele pot fi blocate de obiecte straine cum sunt instrumente rupte (ace de canal fracturate), materiale de restaurare dentara. In cazul leziunilor apicale ale dintilor cu astfel de probleme, aceste materiale artificiale sunt inlaturate chirurgical alaturi de o portiune de radacina.
  5. Erori de procedura in tratamentul endodontic. Erorile procedurale in tratamentul endodontic se refera la obturatiile incomplete sau excesive, cai false create, granulomul rezidual.
  6. Leziuni periapicale severe care nu pot fi eliminate prin tratamentul de canalIn cazul unor leziuni periapicale severe, curatarea canalului si tratamentul, in absenta tratamentului chirurgical, pot determina agravarea infectiei cronice prin introducerea germenilor din cavitatea orala.