• Fatetele Dentare

 • Fatetele Dentare. Reparare Strungareata, Dinti Sparti, Dinti Fisurati.

  Dintii fisurati, fracturati, dintii tociti, patati sau spatiile libere intre dintii individuali (strungareata) va deranjeaza? Fatetele dentare sunt o metoda eficienta si ieftina de a corecta estetic un dinte sau dintii deteriorati, fie ca este vorba carii si fracturi, de strungareata sau ciobituri ale dintelui, deformari sau coloratii persistente ale dintilor, dinti inghesuiti sau dinti uzati, tociti (abraziune dentara). 

  Fatetele dentare sunt invelisuri subtiri de portelan care se utilizeaza in estetica dentara. Acestea se confectioneaza unicat in laboratorul de tehnica dentara, in forma, culoarea si pozitia dorita pentru a acoperi dintele. Fatetele dentare reprezinta cantitati mici de material care se aplica pe fata vizibila a dintilor, cu predilectie la dintii frontali

  Aplicarea fatetelor dentare este un procedeu cosmetic dentar prin care se plaseaza o cantitate mica de compus intr-o zona a dintelui. Materialul este intarit cu o lumina speciala pentru a acoperi sau repara fisuri ale dintelui pete, spatii goale intre dinti sau alte defecte ale dintilor.

 • In ce scop se recomanda folosirea fatetelor dentare?

  • Repararea dintilor crapati sau fracturati la nivelul coroanei dentare (fara implicarea radacinii sau a unei portiuni mari din coroana dentara). Fisurile din smalt se coloreaza in timp, devin inestetice si creeaza disconfort cand se consuma bauturi si alimente reci sau fierbinti.
  • Repararea strungaretei sau a dintilor inghesuiti.
  • Repararea dintillor tociti, schimbarea formei dintilor. Abraziunea dentara poate fi de natura fiziologica (tocirea dintilor aparuta odata cu inaintarea in varsta ca urmare a miscarilor normale de masticatie) sau de natura patologica (defecte de structura a tesuturilor dentare, factori mecanici anormali, bruxism, proteze dentare incorect adaptate etc.)
 • Alternative pentru fatete dentare:

  • coroane sau lucrari estetice din ceramica pe suport metalic sau zirconiu.
  • aparate dentare ortodontice care indreapta dintii in pozitia corecta pe arcade.

  Rezultatul aplicarii fatetelor dentare sunt excelente, iar manopera este minim invaziva. Fatetele dentare sunt foarte subtiri, ceea ce inseamna ca dintele este slefuit foarte putin (0,5-0,7mm).