• Incrustatii Dentare

 • Incrustatii Dentare - Plombe Albe Din Portelan, Create In Laborator

  Incrustatiile dentare pot fi recomandate de catre medicul dentist ca o varianta alternativa moderna, mai rezistenta si mai estetica pentru plombarea dintilor si a maselelor. Desi au un cost mai ridicat comparativ cu cel al unei plombe, durabilitatea ridicata, rezistenta si aspectul identic cu cel al dintelui natural, fac ca incrustatiile dentare sa fie preferate de pacienti si sa inlocuiasca cu succes plombele inestetice. 

  Incrustatiile dentare sunt obturatii (plombe) realizate in laboratorul de tehnica dentara. Ca si obturatiile (plombele), incrustatiile sunt plasate in interiorul dintelui pentru a repara o distrugere severa a acestuia (dinte cariat sau fracturat). Se folosesc atunci cand dintelui cariat nu ii este suficienta o obturatie obisnuita, insa nu este atat de grav afectat pentru a necesita o coroana dentara.

 • Utilitatea Incrustatiilor Dentare. Avantaje.

  Utilitatea incrustratiilor dentare: Numite si restaurari dentare indirecte sau mici proteze unidentare fixe, rolul functional al incrustatiilor dentare este acela de a reface forma dintelui. De multe ori insa, incrustratiile servesc si ca elemente de agregare si solidarizare a unor lucrari protetice complexe (punti dentare). 

  Avantajele Incrustatiilor Ceramice:
  1. Estetica dentara deosebita. Incrustatiile dentare au o estetica excelenta, superioara plombelor obisnuite intrucat permit modelarea cu mare acuratete si fidelitate a piesei protetice, ceea ce ofera posibilitatea mult mai buna de adaptare in ocluzie a dintelui restaurat. Cu alte cuvinte, forma dintelui este refacuta printr-o modelare detaliata in laborator, iar incrustratiile se combina perfect cu structura dentara astfel incat nimeni nu va sti ca dintele a fost tratat anterior.

  2Rezistenta superioara, un grad de uzura minim si o durata de viata de 5 ori mai mare fata de plombele clasice. Datorita rezistentei materialelor si a metodei de confectionare, restaurarile dentare au o durata de viata de pana la 30 de ani.

 • Materiale Utilizate Pentru Confectionarea Incrustatiilor Dentare

  Ca si coroanele dentare, materialele din care pot fi confectioante incrustatiile dentare pot fi: portelan (incrustatii integral ceramic, incrustatii ceramic pe suport metallic sau de zirconiu), compozit si metal pretios (aur, paladiu, argint, platina, nichel, crom). 

  In ultimii ani, tendinta este de a se folosi mult incrustatiile ceramice si mai putin cele de aur. Cu exceptia esteticii, nu exista diferente intre incrustatiile metalice si cele ceramice. Pentru pacientii cu putine carii si igiena orala buna, incrustatiile din aliaje nobile pot avea o longevitate intre 25 si 40 de ani. Tipul de material folosit pentru incrustatii depinde de preferinta estetica, de rezistenta, durabilitate si cost.

 • Incrustatiile Dentare Inlay

  Incrustatia inlay este o piesa de reconstructie dentara, o proteza de mare finete, care inlocuieste un volum mic de dinte, de obicei suprafata dintelui implicata direct in masticatie. Un inlay dentar este mai mare decat o plomba obisnuita si mai mic decat o coroana dentara. Este aplicat si cimentat in cavitatea bucala curatata in prealabil. Este similar cu o plomba, insa este pozitionat intre cuspizii dintelui (damburile de pe suprafata de ocluzie).

  Inlay-ul poate reface 1-2 pereti ai unui dinte, unul lateral interdentar si unul ocluzal, este fabricat in laborator din materiale (compozit, ceramica, zirconiu, aur), materiale care asigura aceeasi rezistenta cu tesutul dentar si aceeasi dilatare termica cu acesta, cu aceeasi culoare si aspect ca al dintelui natural pe care se aplica. 

 • Incrustatiile Dentare Inlay Ceramice

  Portelanul ramane materialul preferat in cosmetica dentara datorita aspectului estetic, natural si datorita calitatilor sale: este durabil, rezistent si are un aspect identic cu cel al structurilor dentare naturale.

  Incrustatiile sunt modelate astfel incat sa nu existe nicio diferenta fata de dintele pe care urmeaza sa se cimenteze sau fata de dintii vecini. Dupa amprentare, se realizeaza in laborator micropiese din ceramica presata sau din materiale compozite. Incrustatiile au proprietati mecanice mai bune decat plombele, fiind indicate in special in cazul refacerii contactului dintre dinti. Incrustatiile sunt cimentate cu adezivi speciali.

 • Incrustatiile Dentare Onlay

  Incrustatia onlay este o piesa de recontructie dentara care reface, spre deosebire de inlay, si un perete lateral vestibular sau oral al dintelui si acopera astfel astfel 2-3-4 din cei 5 pereti ai dintelui. Piesa de reconstructie dentara onlay, numita si coroana dentara partiala, acopera mare parte din suprafata de masticatie a dintelui. Un onlay este mai mare decat un inlay, similar cu coroana dentara, cu deosebirea ca o coroana dentara acopera intreg dintele.  

 • Incrustatiile dentare. Cum se realizeaza?

  De obicei sunt necesare cel putin 2 sedinte de tratament: in prima sedinta, medicul stomatolog pregateste cavitatea bucala si ia amprenta pe care o trimite in laborator, urmand ca in a doua sedinta sa se realizeze cimentarea incrustatiei. Medicul indeparteaza intai portiunea afectata din dinte, apoi preia o amprentarea optica model a dintelui, realizeaza contururi precise cu forma dintelui, confectioneaza inscrustatia dentara cu ajutorul programului computerizat CAD CAM.  In final incrustatiile dentare se cimenteaza cu un adeziv special si va avea ca rezultat o obturatie perfecta si invizibila. Vizionati videoclipul de mai jos pentru mai multe detalii.