• Ortodontie. Aparate Dentare Adulti Si Copii.

 • Ortodontia este partea stomatologiei care se ocupa cu "indreptarea dintilor", tratarea anomaliilor dento-maxilare ale pacientilor copii sau adulti. Cu ajutorul aparatelor dentare ortodontice fixe sau mobile, medicul stomatolog ortodont trateaza situatii de malocluzie (inchiderea incorecta a gurii) si malpozitie a dintilor (aliniere incorecta a dintilor, inghesuiri dentare, dinti situati prea in fata sau prea in spate fata de pozitia normala). 

  Rezultatul tratamentului ortodontic are ca scop rearanjarea si alinierea corecta a dintilor, o ocluzie corecta si un aspect estetic frumos al dintilor. In schimb, netratarea acestor probleme de functionalitate dentara la timp, va afecta sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei mandibulare. In plus, o masticatie deficitara va afecta tot sistemul digestiv.

  Dinti strambi? Este foarte important insa sa subliniem ca nu exista o limita de varsta pentru ca un pacient sa viziteze un medic ortodont. Anomalii ale dintilor si maxilarului pot fi tratate la orice varsta.

 • Tipuri De Aparate Dentare

  • Aparate dentare fixe metalice (cu bracket-uri metalice care se fixeaza pe fetele dintilor) si aparate dentare fixe ceramice (mai estetice, sunt aproape invizibile, cu bracket-uri transparente). Dispozitivele ortodontice fixe sunt  cele mai eficiente si mai cunoscute tipuri de aparate dentare folosite pentru corectarea anomaliilor stomatologice. Acestea sunt utilizate atunci cand se doreste corectarea dintilor asezati asimetric. Functia aparatelor dentare  fixe este de a stimula miscarile osoase. Un aparat ortodontic fix are un rol multiplu. Se compune din incuietori mici, care sunt legate la fiecare dinte, inele sau tuburi care sunt legate la molarii de minte si paranteze flexibile legate de mici roci cu ajutorul fire subtiri. Tratamentul ortodontic este, in cele mai multe cazuri, nedureros. Uneori, durerea poate fi simtita putin, in special in primele zile.
  • Aparate dentare mobile. Acest dispozitiv este utilizat de obicei in prima parte a tratamentului ortodontic sau la copii, in timpul cresterii si dezvoltarii si sunt purtate noaptea.
 • Aparate Dentare Pentru Adulti

  Pana acum cativa ani un aparat dentar sau dispozitiv ortodontic putea fi vazut numai la copii sau adolescenti. Cu toate acestea, astazi nu mai este de mirare ca adultii apeleaza si ei la tratametele ortodontice pentru indreptarea dintilor, atat in scop functional, pentru imbunatatirea procesului de masticatie, cat si in scop estetic, pentru a avea o dantura dreapta si frumoasa. Exista acum si posibilitatea utilizarii aparate ortodontice moderne, chiar invizibile, pentru pozitionarea corecta a dintilor pe arcada si pentru restabilirea laturii estetice a danturii, care sa dea pacientului zambetul frumos pe care acesta il merita.

 • Aparatele Dentare Pentru Copii

  La copii, prima vizita la un doctor ortodont se recomanda a avea loc cu varsta de 7 ani. Cel mai frecvent, acest tip de anomalii dento-maxilare sunt corectate la varste intre de 8 si 14 ani.