• Parodontologie.Tratamentul Inflamatiilor Gingivale.

 • Parodontoza, Boala Gingiei si a Tesuturilor de Sustinere a Dintelui

  Parodontita, inflamatia gingiei si a tesutului inconjurator al dintilor este cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor dupa 35 de ani, nu cariile dentare. Tratamentul impotriva parodontozei este foarte important sa fie inceput inca din fazele incipiente ale afectiunii dentare. 

  Parodontologia
  este parte a medicinii dentare care trateaza afectiunile inflamatorii ale gingiei. Parodontologia se refera la tratarea infectiilor bacteriale ale parodontiului cauzata de microbi proveniti din placa dentara (tartru). Desi in faza incipienta boala parodontala nu doare, nediagnosticata si netratata la timp ea poate duce la pierderea dintilor de pe arcada. Aceasta afectiune dentara apare mai des la adult, mai rar la copii. Formele inflamatorii pot debuta brusc, desi deseori au o evolutie lenta. 

  Primele semne ale afectiunii parodontale sunt: sangerarea gingiilor la periaj, sensibilitatea dentara, inrosirea si umflarea gingiilor, precum si mici leziuni la nivelul gingiilor.

  Formele inflamatorii ale bolii  parodontale sunt: gingivitele (sensibilizarea si sangerarea gingiilor spontan sau la periajul dentar); parodontitele (placa bacteriana se transforma in tartru, formandu-se pungile parodontale aflate intre dinte si gingie); parodontitele avansate (duc la pierderea dintelui de pe arcada). 

 • Cauzele Parodontozei

  Placa dentara se formeaza la baza dintelui cand oamenii respecta cu deficienta regulile de ingrijire a dintilor, nu se spala zilnic pe dinti sau periajul dentar nu este corect efectuat, nu folosesc in mod corespunzator ata dentara si apa de gura. In timpul proceselor metabolice sunt eliberate diverse toxine bacteriene, ceea ce face sa apara gingivita. De-a lungul timpului, placa dentara se calcifieaza si formeaza tartrul. De cele mai multe ori, tartrul nu poate fi eliminat doar cu ajutorul periutei de dinti sau a periajului dentar, prin urmare, va irita si mai mult gingiile si se va creea un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Toate aceste aspecte fac ca, pe termen lung, gingiile sa se retraga. In cazul in care inflamatia nu este tratata la timp, aceasta poate avea complicatii grave. In faza avansata a bolii parodontale, gingia se retrage, radacina dentara va fi descoperita, osul maxilarului lasand dintii expusi, neprotejati. Agravarea bolii parodontale poate duce la caderea danturii.

 • Cum Se Previne Aparitia Parodontozei?

  Pentru a preveni parodontoza, este suficient sa respectam regulile de baza in ceea ce priveste igiena dentara si ingrijire a dintilor, periajul dentar de 2 ori pe zi pentru cel putin 3 minute, folosirea atei dentare si a apei de gura. Un rol important in formarea tartrului il au si factorii ereditari, obiceiurile alimentare si fumatul. Pentru curatarea tartrului este nevoie ca, o data la 6 luni, sa programam vizita la medicul dentist pentru realizarea unui detartraj cu ultrasunete

 • Tratamentul Parodontozei

  In functie de etapa si gravitatea afectiunii gingivale, boala parodontala se trateaza prin:
  1. Dezinfectarea cavitati orale prin igienizare dentara si chiuretaj subgingival cu aplicare de medicament; 
  2. Chiuretaj intensiv cu aplicare de medicamente si substante de regenerare a gingiei;
  3. Cele mai grave cazuri necesita tratarea osului maxilarului cu aditie de os artificial sau cu grefa autologa.