• Restaurari Dentare - Lucrari Protetice

 • Dinti de Portelan (Coroane Dentare). Proteze Dentare Fixe Partiale (Punti). Proteze Dentare Fixe Totale. Proteze Pe Implanturi Dentare.

  Coroanele dentare sunt lucrari protetice folosite in stomatologie pentru reconstructia a unuia sau a mai multor dinti deteriorati. In cazul in care este nevoie de inlocuirea dintilor lipsa, se folosesc proteze dentare partiale sau totale, fixe sau mobile, proteze pe implanturi dentare. Dintii de portelan (coroanele si puntile dentare) sunt lucrari protetice fixe (cimentate). 

  Atunci cand caria dentara a distrus o portiune mare din dinte, pentru a rezista in continuare presiunii masticatorii, dintele va fi acoperit cu o coroana dentara. Daca, din varii motive, o extractie dentara a fost realizata sau dintele lipseste, spatiul lipsa va fi completat fie printr-o lucrare protetica, punte dentara care se poate realiza in mod clasic sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM, fie cu ajutorul unui implant dentar

 • De Ce Inlocuim Un Dinte Lipsa?

  Lipsa unui dinte (edentatia) face ca osul maxilar si gingia din zona respectiva sa se subtieze si sa se scurteze. Dintele lipsa duce la schimbarea fortelor masticatorii. Atat dintii alaturati celui care lipseste, cat si cei opusi acestuia vor incepe inevitabil sa migreze. Aceste modificari creeaza spatii interdentare dificil de curatat, lucru care face ca placa bacteriana si tartrul sa se depuna cu usurinta in cavitatea orala. Sunt favorizate astfel aparitia cariilor dentare si a bolii parodontale. Forte masticatorii improprii se dezvolta si pe dintii care au migrat, ceea ce duce la macinarea, inclestarea dintilor si dureri la nivel articular.

  Prin urmare, dintii transmit forte masticatorii la nivelul oaselor maxilare si stimuleaza mentinerea osului maxilar sanatos. De aceea este important ca, atunci cand exista dinti lipsa, acestia sa fie inlocuiti cu ajutorul lucrarilor protetice de reconstructie dentara (punti, proteze dentare partiale sau totale, fixe sau mobile, proteze dentare pe implanturi).

  Un dinte lipsa sau deteriorat inseamna mai mult decat un disconfort de masticatie. In functie de locatia dintelui lipsa, pe langa faptul ca poate fi inestetic, acesta poate influenta sanatatea dento-parodontala, provoaca disfunctionalitati privind aliniera corecta a dintilor. Lucrarile protetice de restaurare dentara necesita consultatie stomatologica de specialitate personalizata. Pentru consultatie si planificarea lucrarilor protetice, va invitam sa programati o vizita la clinica stomatologica. Medicii dentisti specialisti in protetica dentara din cadrul centrului stomatologic RaDent Center Bistrita colaborareaza cu tehnicienii dentari profesionisti care furnizeaza materiale de cea mai buna calitate pentru realizarea acestor operatiuni de restaurare dentara.

 • Coroane Dentare Ceramice pe Suport de Zirconiu. Reconstructie Dinti.

  Coroana dentara protetica este o piesa de reconstructie dentara care inlocuieste coroana dintelui natural. Daca dintele este prea cariat pentru a se putea trata dintele prin simpla obturatie coronara (plomba), incrustatii dentare inlay si onlay, sau dintele a suferit alte traume, este posibil ca dintele sa aiba nevoie de tratament de canal pentru curatarea infectiei la nivelul nervului si adaugarea unei coroane dentare care sa inlocuiasca suprafata dintelui pierdut. Coroana dentara este uneori necesara pentru a inlocui o coroana mai veche sau deteriorata.

  Medicii dentisti RaDent Center Bistrita recomanda coroanele dentare ceramice pe suport de zirconiu. Lucrarile ceramice sunt cele mai apropiate de aspectul natural al dintelui, avand aceeasi nuanta, textura si transluciditate ca cea a dintilor naturali. In cazul in care coroana dentara este realizata din portelan pur, identificarea unui dinte de portelan dintr-un zambet, chiar si de la mica distanta, poate fi dificila si pentru medicul dentist specializat in estetica dentara. 

  Coroanele din ceramica pe suport de dioxid de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, materialul este biocompatibil, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.

  In functie de estetica dorita si bugetul disponibil al pacientului, coroanele dentare pot fi realizate pe suport din diverse materiale: metal (estetica minima), zirconiu (estetica maxima), ceramica presata (estetica maxima).

 • Coroanele Dentare. Care Este Procedura de Implementare?

  Daca radacina dintelui nu este suficient de puternica pentru a suporta o coroana dentara, medicul stomatolog o va stabiliza prin cimentarea unor pivoti in canalele radacinii dintelui. Pentru a fase loc coroanei, medicul va reduce cu 1-2 mm din suprafata dintelui, iar apoi va lua o amprenta dentara pe care o va trimite catre laborator, unde va fi realizata lucrarea protetica dentara. Pacientul va purta, in tot acest timp, o coroana dentara temporara realizata din plastic. La cea de-a doua vizita la dentist, aceasta coroana provizorie va fi indepartata si o va proba pe cea definitiva, se vor realiza ajustari ale coroanei si, odata ce coroana dentara va fi potrivita si se va adapta perfect pacientului, aceasta va fi cimentata pe dintele tratat. 

 • Proteze Dentare. Inlocuirea Dintilor Lipsa.

  Piesele de reconstructie dentara (lucrarile protetice dentare) sunt recomandate de catre medicul stomatolog pentru inlocuirea dintilor lipsa sau deteriorati. Majoritatea oamenilor presupun ca odata cu inaintarea in varsta vor fi nevoiti sa poarte proteze. Cu toate acestea, cu o ingrijire dentara adecvata, dintii pot sa fie pastrati o viata intreaga. Daca intr-adevar va veti confrunta cu pierderea dintilor, protezele dentare sunt o varianta pentru inlocuirea dintilor naturali, pastrarea si recastigarea capacitatii masticatorii si de vorbire, prevenirea migratiei dintilor (datorita lipsei unui dinte), imbunatatatirea increderii in sine si restabilirea zambetului.

  Executarea unei proteze dentare dureaza intre 2-4 saptamani, insa acest interval variaza de la caz la caz si depinde tipul si tehnica de protezare abordata de medicul stomatolog si de tehnicianul dentar.

 • Proteze Dentare Partiale (Scheletate). Inlocuirea Dintilor Lipsa.

  Proteza dentara partiala (scheletata)  inlocuieste dintii care lipsesc, insa nu acopera tot maxilarul. Aceasta proteza contine un cadru metalic, cu dinti de plastic si o baza de culoarea gingiilor. Cadrul metalic este ancorat de dintii naturali prin doua tipuri de atasamente: cleme metalice si sisteme de ancorare de precizie. Protezele partiale pot fi mobile sau fixe. Protezele partiale mobile pot fi indepartate cu usurinta si sunt fixate cu clame metalice, iar protezele partiale fixe (punti dentare) sunt cimentate. Puntile dentare sunt preferate protezelor partiale deoarece sunt mai confortabile si arata mai natural, insa sunt mai scumpe si dintii de care sunt ancorate este necesar sa fie sanatosi.

  O recomandare personalizata asupra tipului de proteza dentara partiala se poate face doar in urma unei consultatii stomatologice de specialitate. 

  Noile tehnologii de protezare dentara partiala sunt foarte avansate. Acum se pot realiza proteze dentare partiale sustinute de implant dentar. Implanturile dentare sunt din ce in ce mai preferate puntilor. Acest tip de dantura confera un plus de suport, insa este nevoie ca implanturile sa fie facute in prealabil. Exista lucrari protetice partiale realizate dintr-un material numit valplast, superior din punct de vedere estetic. Acest tip de protezare nu include metale in sistemul de prindere, iar carligele sunt facute dintr-un material plastic flexibil.

 • Proteze Dentare Totale. Inlocuirea Dintilor Lipsa.

  Proteza dentara totala este folosita in cazul pacientilor care au pierdut dintii in intregime, sau toti dintii de pe maxilar sau mandibula.

  Proteza dentara totala imediata. In cazul in care aveti nevoie de protezare totala, imediat dupa extractia dintilor se recomanda o proteza temporara, pana la vindecarea completa a gingiilor. Pe masura ce se vindeca, gingiile si oasele se micsoreaza, proteza temporara va necesita ajustari.

  Proteza totala pe maxilar este mai dificil de purtat, deoarece are tendinta sa cada. Proteza completa este sustinuta direct de gingie.

 • Proteze Dentare Realizate Pe Implanturi.

  Atunci cand pacientii se confrunta cu situatia dintilor lipsa, medicii dentisti folosesc, ca tratament de restaurare a danturii, lucrari protetice fixe (punti dentare) sau reconstructii dentare prin coroane pe implant. Implanturile dentare pot restaura edentatii unidentare (cand lipseste un singur dinte), partiale (cand lipsesc mai multi dinti) si totale (cand lipsesc toti dintii). Pentru rezultate estetice deosebite se pot folosi bonturi aplicate pe implant, realizate din zirconiu.

  Implanturile dentare reprezinta cea mai moderna si naturala solutie de inlocuire a dintilor pierduti. Lucrarile protetice ancorate pe implanturi dentare sunt percepute si se comporta ca si dintii naturali. Realizate de medici experimentati, acestea refac eficient functia masticatorie si functia estetica a dintilor lipsa. Avantajul major al implanturilor dentare este acela ca se comporta precum radacinile dentare naturale, stimuland osul inconjurator si prevenind resorbtia (topirea) acestuia. Gingiile din jurul coroanelor fixate la implanturi se vindeca corect, sigiland spatiul dintre coroana si implant, prevenind astfel aparitia inflamatiilor periculoase pentru implant.