• Stomatologie Pentru Copii

 • Sanatatea Dentara La Copii. Pedodontia.

  Stomatologie pentru copii (pedodontie). Tratamentele dentare la copii sunt foarte importante. Dintii sanatosi sunt necesari chiar si pentru bebelusi. Copii au nevoie de dantura sanatoasa care sa ii ajute sa mestece, sa vorbeasca clar si sa nu isi creeze complexe de inferioritate, de exemplu, din cauza unor situatii de aliniere incorecta a dintilor. Pentru a-si mentine o sanatate dentara buna pe tot parcursul vietii, este important pentru copii sa isi dezvolte de mici obiceiul vizitelor regulate la dentist

  Pedodontia se refera la tratamentele stomatologice pentru copii. Pedodontia este o specialitate separata in stomatologie care necesita o pregatire speciala pentru a lucra cu copiii, rabdare, fundamente de psihologia copilului. Odata in contact cu parintii, cavitatea orala a nou-nascutilor va fi colonizata de microbi, aceleasi microbi cu potential cariogen intalniti si la adulti.

  Igiena dentara este bine sa inceapa odata cu aparitia primilor dinti temporari ai copiilor. Sanatatea dintilor temporari (de lapte) ai copiilor ajuta si la o buna digestie a copilului si implicit la o crestere armonioasa a acestora. Dintisorii de lapte au rolul de a mentine spatiul pentru dintii definitivi, iar daca ei se vor pierde prea repede, atunci vor aparea migrari ale dintilor vecini care vor cauza inghesuiri dentare. De regula, pana la varsta de 13 ani, copii va avea deja majoritatea dintilor permanenti, cu exceptia molarilor de minte (masele de minte).

 • Preocupari Dentare Importante Pentru Copii si Adolescenti

  1. Prevenirea si tratamentul cariilor dentare (cea de-a doua cea mai frecventa cauza de absenteism scolar);
  2. Nevoile ortodontice - indreptarea dintilor inghesuiti prin aparate dentare. La copii, prima vizita la un doctor ortodont se recomanda a avea loc cu varsta de 7 ani. Cel mai frecvent, anomaliile dento-maxilare sunt corectate la varste intre de 8 si 14 ani.

 • La ce varsta incep vizitele periodice ale copiilor la dentist?

  Se recomanda ca prima vizita a copilului la medicul dentist sa se intample inaintea implinirii varstei de 1 an, de regula in primele 6 luni de la eruptia primului dintisor. Fiecare grupa de varsta are nevoi specifice si ingrijire dentara personalizata. La 3-4 anisori ne jucam cu copii si ii invatam cum sa se spele corect pe dinti. De la 5-6 ani incepem sa ne intelegem si sa cooperam si mai bine cu copiii. Atunci cand este cazul si au aparut cariile dentare, pentru dintii temporari ai copiilor folosim plombite colorate. In plus, la sfarsitul fiecarei sedinte, copii cuminti primesc un cadou surpriza si ne asiguram ca micutii vor dori sa revina si vor reveni cu placere la cabinetul medicului dentist pentru urmatoarea consultatie stomatologica.  

  Este foarte important sa aduceti copii la dentist de mici, sa invete din timp importanta igienei dentare, cum se face un periaj dentar corect, sa se familiarizeze cu cabinetul stomatologic si sa nu isi formeze involuntar acea binecunoscuta frica de dentist.  

  Examinarea aparitiei dintilor, a modalitatii de dezvoltare a acestora, educatia privind ingrijirea dentara si dieta fac parte din rutina sedintei de consultatie stomatologica pentru copii. De asemenea, o consultatie dentara ortodontica pentru copii este inclusa la fiecare vizita la dentist. Noua, medicilor dentisti din cadrul centrului RaDentCenter Bistrita, ne face placere sa lucram cu copii de toate varstele. 

 • Consecintele Cariilor Dentare Netratate la Copii:

  • durere dentara;
  • infectii dentare si abcese;
  • afecteaza in mod negativ dezvoltarea dintilor adulti;
  • pierderea dintilor, ceea ce duce la inghesuiri ale dintilor sau probleme de spatiere ale acestora;
  • probleme de mestecat, malnutritie si tulburari gastro-intestinale;
  • poate afecta vorbirea ai articularea vorbirii;
  • factorii de risc a cariilor din copilaria timpurie contribuie de asemenea la obezitatea infantila si malnutritie;
  • in cazul unor pacienti, poate fi necesar tratamentul stomatologic sub anestezie generala;
  • in cazuri grave, cariile afecteaza performanta scolara, capacitatea unui copil de a prospera, sau sentimentul de incredere in sine.