• Tratamentul cariilor dentare. Endodontia.

 • Tratamente Odontale si Endodontice. Tratarea Cariilor Dentare.

  Endodontia este specialitatea medicinii dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor din interiorul dintelui, respectiv afectiunile  pulpei dentare. In limbaj comun, pulpa dentara este cunoscuta sub denumirea de “nervul dintelui”.

  Tratamentul cariilor dentare
  se poate realiza prin obturatii coronare (plombe) sau tratamentul de canal. Alegerea unei modalitati de tratament a cariilor dentare difera in functie de gravitatea  acestora.  Cu cat interventia stomatologului asupra unei carii dentare este realizata mai devreme, cu atat mai bine.

 • Obturatia Coronara (Plomba) - Restaurare Dentara Directa

  Obturatia coronara (plomba) este cel mai comun tratament al cariilor dentare, folosit in stomatologia moderna. Obturatia dentara este un tratament de odontologie restauratoare folosit pentru a repara fracturi ale dintelui, carii dentare sau alte daune aparute suprafata dintilor. Daunele produse dintelui in urma unei carii pot afecta atat sanatatea cavitatii bucale, cat si aspectul estetic ale acesteia.

  Observati mici fracturi ale dintelui sau mici carii sau experimentati dureri ale dintilor? Pentru cele mai bune solutii si rezultate, este important sa consultati din timp medicul dentist pentru un consult stomatologic. Medicul stomatolog va alege impreuna cu pacientul cea mai buna varianta de obturatie dentara in functie de dimensiunea spatiului de restaurare, estetica, durabilitatea materialelor de obturatie si costuri. Astazi evolutia tehnologica a permis realizarea operatiei de obturatie de canal fara durere.

  Daca in trecut se foloseau plombele din amalgam (plombele argintii, un amestec de mercur lichid si bucati mici de argint sau alte metale, cum ar fi cupru, staniu sau zinc). Astazi sunt preferate plombele din rasini compozite.

  Medicii dentisti RaDent Center Bistrita folosesc plombe alcatuite din materiale de obturatie de culoarea dintelui, de cea mai buna calitate si rezistente in timp. Plombele din rasini compozite sunt preferate de pacientii interesati in egala masura de functionalitatea dintilor, cat si de estetica dentara. Cu intrebuintari multiple, aceste compozite pot repara si dintii fisurati, ciobiti, fracturati sau extrem de uzati. Plombele din rasini compozite au o durata medie de viata de 8-10 ani.

  Tot din categoria plombelor alcatuite din materiale de obturatie de culoarea dintelui fac parte si plombele din ceramica (portelan), preferate in special datorita proprietatii de transluciditate, specifica smaltului si pentru rezistenta mai mare la patare si colorare. Pentru fixarea acestora se utilizeaza un adeziv special, ce il fixeaza pe dintele natural, intarindu-l. Plombele din portelan au o durata medie de viata de 15 ani.

  Exista o serie de factori care influenteaza performanta, durabilitatea, longevitatea si costul restaurarilor dentare: sanatatea generala si orala a pacientului, componentele materialului de obturatie, presiunea la care este supus dintele in procesul de masticatie, durata si numarul de vizite necesare pentru a pregati si ajusta dintele restaurat. De regula, obturatia coronara se realizeaza pe parcursul unei singure sedinte stomatologice.

  O varianta alternativa moderna, mai rezistente in comparatie cu plombele clasice sunt incrustatiile dentare.

 • Tratamentul de Canal

  Tratamentul de canal este uneori singura modalitate prin care putem evita extractia dentara. Tratamentul de canal este necesar atunci cand aveti carii profunde, care au ajuns la nivelul nervului dintelui, cand vasele de sange sau nervul dintelui (pulpa dentara) sunt inflamate sau infectate.

  Cariile dentare afecteaza, in faza initiala, smaltul dintelui (stratul exterior al dintelui). Descoperite la timp, cariile pot fi tratate cu ajutorul plombelor. Netratate la timp, cariile se adancesc, inainteaza rapid prin dentina (stratul interior al dintelui) si ajung sa afecteze nervul dintelui. Acesta este momentul in care se produce inflamatia si infectia dentara. Veti avea nevoie de interventia medicului dentist pentru procedura stomatologica numita tratament de canal.

  Din pacate, stadiile incipiente ale cariilor dentare nu implica neaparat si durere sau alte simptome. Spunem "din pacate" intrucat, de cele mai multe ori, atunci cand nu resimtim o durere dentara, suntem tentati sa credem ca avem dantura sanatoasa si ca nu avem nevoie de vizita la dentist. Acest lucru va conduce, in timp, la agravarea infectiei dentare si necesitatea aplicarii procedurii tratamentului de canal.  In unele cazuri dintele cariat poate capata intradevar un aspect mai inchis la culoare.

  Tratamentul de canal propriu-zis consta in curatarea cavitatii de tesutul inflamat sau infectat pentru a crea un mediu steril in interiorul dintelui. Ulterior se realizeaza obturatia canalului pentru a proteja radacina de bacteriile care se pot dezvolta si de aparitia cariilor suplimentare. 

  Tratamentul de canal este un proces laborios si de durata care implica, de regula, mai multe vizite la medicul stomatolog. Din fericire, intrucat se lucreaza sub antestezie locala, in ciuda complexitatii procedurii, nu este o interventie stomatologica dureroasa.

  Tratamentul de canal este prima etapa in procesul de reabilitare a dintelui, fiind urmat de umplerea cavitatii cu un material de culoarea dintelui si  montarea unei coroane dentare cu rolul de a restabili functia masticatorie a dintelui/ maselei, urmata de cea estetica.

 • Aparatura Folosita in Tratamentele Endodontice

  Aparate endodontie SybronEndo, SUA, de la stanga la dreapta:
  a. apex locator digital - pentru masurarea cu acuratete a lungimii de lucru in momentul pregatirii canalelor radiculare pentru obturare (altfel spus, acest aparat masoara lungimea necesara pt viitoarea plomba de canal);
  b. elements free - aparat fara fir pentru obturarea canalelor radiculare prin injectarea verticala la cald a gutapercii: - gutaperca este topita si injectata cu ajutorul aparatului, pentru a asigura etanseitatea plombei in canal.
  c. micromotor Elements Motor - sistem rotativ pentru prepararea cat mai exacta a canalelor radiculare in vederea obturarii lor

 • Tratamentul Endodontic

 • Tratamentul de Canal